Har du tænkt over, at der er mere sygdom i familien og blandt kollegerne på arbejdet, når det er efterår og vinter? Vi får ofte en sygdom hevet til os, fordi vi ikke får luftet nok ud, så snart vejret bliver lidt køligere. I stedet vil vi hellere have godt med varme på indenfor.

Desværre er det ikke ret godt for helbredet, når indeklimaet ikke er optimalt. Men hvad kan du gøre for at skabe et sundere miljø derhjemme?

1. Luft huset igennem

Noget af det vigtigste, som du skal huske at gøre, hvis du vil sikre et godt indeklima, er at lufte godt ud i hele huset. Rent faktisk skal du tre gange i døgnet lukke alle vinduer op og lufte ud i 5 til 10 minutter af gangen.

Der må meget gerne være gennemtræk i hele huset, så du får skabt en god luftcirkulation. Åbn derfor også gerne alle døre.

2. Tænd for emhætten

Når du laver mad, er det vigtigt, at du husker at tænde for emhætten. Stegeos er ikke godt for indeklimaet, hvor der i forvejen befinder sig støv, fugt og partikler fra eksempelvis stearinlys eller rengøringsmidler.

Husk derfor at tænde for emhætten. Du må også meget gerne lade den køre cirka 10 minutter efter madlavningen, så det sidste mados kommer ud af køkkenet.

3. Find støvsugeren frem

I de kolde måneder er det vigtigt, at støvsugeren bliver fundet frem fra skabet lidt oftere. Generelt er det vigtigt både at støvsuge og gøre ekstra rent om efteråret og vinteren, hvis du gerne vil sikre dig, at familien opholder sig i et sundt indeklima.

4. Tør tøjet udenfor 

Når du skal tørre dit tøj, er det bedst enten at gøre det i tørretumbleren eller at sætte tørrestativet udenfor. Hvis du tørrer tøjet indenfor, vil det afgive en masse fugt, og det er ikke sundt at opholde sig i.

5. Luk døren til badeværelset

Når du er i bad, så husk at lukke døren ud til resten af huset. Det er også vigtigt, at du lufter godt ud på badeværelset både under og efter, ellers bliver fugten fra badet hængende i hele huset.

Det overskydende vand i brusekabinen tørrer du af med en svaber bagefter, og ventilationen på badeværelset skal også køre. Det er alt sammen med til at sikre, at du og din familie opholder jer i et sundt og godt indeklima.